onsdag 25 september 2013

Introduktion till medierna i världen

På torsdagens lektion ska vi börja med en ny uppgift som kallas “Medierna i världen” . Vi ska då bestämma oss för ett land och ta reda på hur de är att arbeta som journalist i det valda landet.  Detta är en introduktion till arbetet vi ska börja med på torsdag då vi har läst ett antal sidor i läroboken Kanal och lyssnat på Martn Schibbye och Johan Perssons sommarprat i P1. 

I stora delar av världen är det farligt att arbeta som journalist och de som ändå väljer att ha detta som yrke utsätter sig själva för en stor risk. Varför det är farligt att arbeta som journalist i vissa länder är på grund av ledare i länder som vill avlägsna informationsflödet. Landets ledare vill inte att journalister ska granska, kritisera och tala om för världen om deras styre.  Att arbeta som journalist i Sverige och till exempel Colombia är väldigt olika. I läroboken Kanal  kan vi läsa om en journalist från Colombia vid namn Clodomiro Castilla som mördades efter att han gjort reportage som pekade ut olika politikers samarbete med en viss gerillagrupp. Clodomiro Castilla är inte ensam om att ha blivit mördat på grund av sitt arbete, detta hände även Anna Politkovskaja från Ryssland och det är även fler journalister som blivit mördade, hotade, våldtagna och blivit utsatta för andra fruktansvärda händelser. 

Varför finns det då folk som är beredda att utsätta sig själv för så stora risker i sitt journalistiska arbete? Personligen tror jag journalister vill sprida information eftersom de tycker att människor är värda att få ta del av informationen och att de på något sätt vill nå ut till omvärlden och visa för dem vad det är som händer. Nästan som ett rop på hjälp. De vill visa människor där ute vad det är som händer runt omkring dem och för människor i andra länder som då får upp ögonen för informationen och på så sätt kan hjälpa till att stoppa hotet mot journalister. Man kan inte annat än att beundra de journalister som vågar ta sådana risker med sitt arbete. 

En journalist som ville försöka få omväden att se vad det är som pågår är Lubna Hussein. Hussein har på olika sätt trotsat Sudans kvinnoförtryckande lagar genom att till exempel bära byxor på en restaurang i Khartoum, vilket anses som ett brott i deras land. För detta blev hon fängslad och dömd till spöstraff. Hennes straff ändrades till böter efter att frågan uppmärksammats i omvärden, men Hussein vägrade då att betala böter. Anledningen till varför hon gjorde detta var eftersom hon hoppades på att  världen omkring skulle få upp ögonen för vad som hände i Sudan och på så sätt  få dem att ändra på lagarna. 

Det är inte endast utländska journalister som blir utsatta för hemskheter när de utför sitt arbete. Självklart blir även de journalister som kommer från ett land med yttrandefrihet utsatta när de ger sig iväg till ett annat land för att hitta information och rapportera om händelser. Detta hände den svenska journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson när de åkte till Etiopien för att rapportera om hur jakten på olja drabbade befolkningen. Deras arbete gick inte riktigt som de tänkt sig när de dömdes till 11 års fängelse innan de ens börjat sitt arbete. Anledningen till domen var att de var misstänkta för terrorbrott och att de på olagligt sätt tagit sig in i Etiopien. Enligt Schibbye var anledningen till varför de dömdes var för att avskräcka andra journalister att göra reportage om landet. De båda är nu frisläppta men hoten mot journalister i Etiopien fortsätter. 






Inga kommentarer :

Skicka en kommentar